miercuri, 31 decembrie 2008

Istoria anului electoral 2008 la Dunarea de Jos

Am scris o mica istorie pe blog, in acest an 2008, istoria electorala a anului 2008 la Galati si Braila, in Romania si in lume, din perspectiva pur personala, fiind selectiv si subiectiv, influentat de ceea ce m-a impresionat, de evenimentele la care am participat sau am fost obligat sa asist.
De la 1992, de pe 10mai, din 'Duminica Orbului' multe lucruri s au schimbat.
De atunci Romania a avut trei presedinti, ultimul e la putere, unul e retras in anonimat si altul, abia e retras din cursa pentru parlament.
Din 1992 pina in 2008 au disparut lideri Francois Mitterand, Yasser Arafat, Ariel Sharon sau Saddam Hussein, au disparut tari precum Iugoslavia, URSS ul este trecut, fiul lui George Bush, fost director al CIA si apoi presedinte, dupa Ronald Reagan, George Busch deci a fost doua mandate presedinte, Romania este membra NATO si este parte a Uniunii Europene.
Lumea parcurge o criza financiara majora care ii va schimba configuratia si va influenta istoria pe care o vom trai in curind.
Noi state sunt mari actori ai economiei mondiale ele sunt Rusia, China, India, Brazilia.
Uniunea Europeana este un stat piata coagulat de aceeasi moneda, pus in miscare de cei doi plamini economici, Germania si Franta.
Nume noi in lumea brandurilor au aparut, coreenii au impresionat lumea si au devenit clasici in domeniul auto si al microelectronicii iar acum sunt depasiti de chinezi care vin din urma cu un suflu pe care nicio natiune nu a trait-o. Branduri precum LG, Samsung, Daewoo, Hyundai au inlocuit nume consacrate precum Siemens, Phillips, Panasonic, Sony, Grundig si din spate se aud chinezii cu BenQ si alte nume greu de pronuntat pe care va trebui sa le invatam.
Lumea se schimba, comunicatiile sunt tot mai facile, scandinavii au reusit sa cucereasca lumea cu telefoanele mobile Nokia, Sony a fuzionat cu Ericsson ca sa reziste concurentei Samsung.
In lumea siderurgica mutatiile sunt si mai impresionante, Sidex ul nu mai exista, metalurgia romaneasca a fost cumparata de un fost partener de afaceri, firma Mittal care tocmai a pierdut 25miliarde $ in actuala criza si va disponibiliza peste 9000 de persoane.
Siderurgia rusa este un domeniu in care rusii concureaza cu chinezii si indienii, europenii se rezuma la esente si jocuri financiare mari, ca si americanii.
Industria est europeana este aproape inexistenta, cu exceptia industriei auto unde cehii, slovacii, ungurii si romanii sunt noii producatori dinamici de pe continent, tropaind vesel in urma nemtilor si francezilor.
Italienii de la FIAT traiesc un cosmar de peste 12 ani, nereusind sa isi gaseasca locul pe piata si identitatea. Investitiile FIAT in China nu au fost benefice, fabrica din Coreea de Nord nu produce marfa multa, recesiunea i-a determinat sa amina colaborarea cu sirbii de la Zastava care tare se doreau cumparati.
Uzinele 'Tractorul' nu mai exista, fabrica de autocamioane 'Roman' este un parc industrial, avioane 'Craiova' este in coma iar fabrica de automobile 'Aro' este o tentatie imobiliara, nereusind ceea ce au reusit cei de la Dacia sau Automobile Craiova, adica sa fabrice masini, sa ramina pe piata si sa exporte.
Santierele navale romanesti au avut un destin interesant, ele produc nave, romanii sunt pe locul doi, dupa italieni, in Europa si banii adusi la bugetul statului sunt mai multi decit banii adusi de uzinele Dacia.
Acesta este conturul superficial al acestor ani zbuciumati, transportul pe Dunare a fost transformat, Navromul nu mai este ceea ce era, pe cind americanii bombardau Iugoslavia, Navrom pierdea la acel moment 1milion $ zilnic.
Oamenii care au scris aceasta scurta istorie nu mai sunt aceiasi, Galatiul a parcurs aceasta perioada avind protagonisti nume care iata ca e posibil sa devina istorie.
Poate de senatorul Ilie Platica Vidovici va mai aduceti aminte, este o 'piesa grea' a Revolutiei dela Dunarea de Jos din decembrie 1989.
Nu stiu citi isi mai amintesc de Frosa, de procurorul Caraman, Marian Ivan, de Anesti Elefteriazis ucigasul macelar, de Georgica Donici, de artistii Silviu Zavulovici, Cicerone Ognef, Laurentiu Buzila, Uri Schmidt, Ion Frigioiu, profesori universitari si de liceu, avocati, judecatori si procurori, nume celebre in tehnica, stiinta, cultura, finante.
Citi isi mai amintesc de Constantin Manoniu?
Citi mai tin minte de unde au plecat si unde au ajuns?
Orasul miine va avea licee si strazi cu numele lui Ilie Platica, Dan Gogoncea, Cassian Craciun Soldatul lui Iisus la gurile Dunarii, Eugen Durbaca, Traian Mandru, Marian Baila, Mircea Toader, Paul Pacuraru, Mihai Turcu, Grigore Ragea, Gelu Ciorici, Panait Axente, Lili Dediu, Ionel Neagu, Andrei Zanopol, Sandu Ioan Florentin, Dumitru Nicolae, Benone Pusca, Constantin Frosin, Radu Macovei, Katia Nanu, Grigore Lazarovici, Costel Ragalie, Pompiliu Comsa,Nelu Chirita, branduri financiare precum Tocu sau Onica.
Acestia si altii asemenea lor, au scris istoria acestor ani.
In spatele lor sunt nume de actualitate precum cele ale lui Dan Nica,Corneliu Mangalea, Mircea Cristea, Andrei Lisinchi, Bogdan Ciuca, Dan Ognef, Dan Brinzea, Tiberiu Stoicescu, Alin Ursu, Florin Paslaru, Marius Necula, Razvan Avram, Iulian Arama, Viorel Minzu, Doru Resmerita, Paul Ichim,Titi Dumitriu, Dobrovici Bacalbasa, Stefan Viorel, Mihail Boldea, Catalin Chelu, Stefan Nicolae, Cezar Rapotan, Gica Postelnicu, Dan Balan, Valentin Ragea, Sandu Traian, Stefan Popa, Gabriel Simion, Mitica Enache, Vasile Giuglea, Adrian Lungu, Florin Melinte, Marian Filimon, Neculai Chifan, Aurel Nechita, Nicolae Reti, Nina Toma, Ovidiu Ionas, Antonio Petrea, Mihail Simionov, Daniel Custura, Sorin Stroe, Viorel Baciu, George Neamu, Adrian Nistor, Mihai Tudorache, Anca Ticau, Puiu Stanciu, Catalin Negoita, Andi Pusca, Laurentiu Railescu, Nicu Boghici, Iulian Voicu, Dan Dobrea, Theodoru Dobritoiu, Dan Chifan, Claudiu Pamuc,Dan Nicolau, Sorin Rugina, Gelu Stan, Mihai Spanu, Florin Focsa, Cristian Biru, Gabriela Cretu, Venus Talasman, Cristinel Decianu, Aurel Stancu, Sorin Fotache, Iulian Grosu, Mircea Andreev, Lucian Tomescu, Florin Migireanu, Bogdan Enache, Dan Ploesteanu, Sorin Penciu, Dontu Gheorghe, George Cubasa.
Acestea sunt numele unor oameni care au prezentul in fata si viitorul le bate la usa.
Aceasta lucrare aduna textele anului electoral 2008, an important, fiind primul an electoral avindu-ne in interiorul Uniunii Europene, cu un guvern nascut din lovituri de teatru, linga un Kosovo independent si nerecunoscut de multi, linga Moldova lui Voronin care are pretentii teritoriale, cind Crimeea este visata, de unii ucrainieni, drept baza navala americana si dupa razboiul ruso-georgian din vara 2008.
Galatiul este al treilea mare contribuabil la bugetul national dar beneficiaza de a 34pozitie cind e vorba de luat bani, avind fetze liberale in guvern mai preocupate de elementele globale decit de nevoile locale ale celor care ii votasera. Sidex ul e un mare izvor de disponibilizare, pe cind se zvoneste ba ca Mittal vrea sa construiasca aeroport, ba ca un grup. al unor fosti directori din combinat, vrea sa cumpere platforma siderurgica sau ce a mai ramas din ea.
2008 este anul sondajelor pentru alegerile locale de la Galati, cind in lupta pentru Consiliul Judetean Galati Marius Necula il depasea in Sondaje pe Eugen Durbaca sau pe Victor Paul Dobre, este anul in care Dumitru Nicolae ia al treilea mandat si Eugen Chebac este mandatat, de electoratul PSD, sa conduca patru ani Consiliul Judetean.
Campania pentru parlament a fost o campanie a numelor cunoscute si a numelor mari. Cei mari au candidat la tara, printre batrineii nevoiasi, timizi si striviti de batrinetea saraca si pensii mizere.
Unii politicieni au iesit din carti dupa alegeri, altii au ramas datorita redistribuirii.
Numele noi de politician au purtat fulare, au distribuit pliante si fluturasi electorali, au vorbit cu oamenii, au vorbit la radio si au avut interviuri date in presa.
George Bush nu mai e presedinte si a fost huiduit si bombardat cu pantofii de un jurnalist irakian, America are un presedinte de culoare, Putin este premier si succesorul sau va domni cu un an mai mult decit Traian Basescu, Eugen Durbaca nu a fost votat suficient pentru a ajunge presedintele CJ Galati, Dan Gogoncea a devenit presedintele ermit al CCI Galati.
Primul presedinte roman cu mandat de 5ani este Traian Basescu, Mihaela Radulescu a divortat, Casa Regala si-a aniversat 'nunta de diamant' amintind mintilor limpezi ca 'optiunea regala' este de actualitate, Dan Diaconescu a ridicat live fusta CNA si a facut din televiziune o 'Magda Ciumac'.
Au disparut in 2008 Stefan Iordache, Ilarion Ciobanu, Anca Parghel, Ticu Dumitrescu, Dumitru Mazilu,Patriarhul Alexei al Rusiei, apare Costel Busuioc in turneu la Galati si lumea a uitat de episodul sex cu Ana Birchal.
Eugen Durbaca nu mai este presedintele Consiliului Judetean Galati, Andrei Lisinchi nu a iesit primar, nici Cibu Constantin nu a iesit primar la Braila, chiar daca Dumitru Nicolae e primar, Galatiul nu mai este la fel, este otravit de un Sidex muribund si aglomerat de o mare de automobile. Dan Nica este omului anului, a ajuns vicepremier si Bogdan Ciuca, Marius Necula, Florin Paslaru, Mihail Boldea, Paul Ichim, Stefan Viorel, G.Chirvasuta, Mircea Toader, Victor Paul Dobre sunt parlamentari.
Paul Pacuraru nu mai este parlamentar iar Mircea Razvan Cristea este unul dintre viitorii politicieni locali de calibru si mare perspectiva.
Iulian Arama, Doru Resmerita, Mihai Irimia, Sandu Traian, Dobrovici Bacalbasa, Nicu Boghici, Puiu Stanciu, Catalin Negoita, Iulian Voicu sunt nume de care vom mai auzi pe viitor.
Se vorbeste ca in parlament vor fi propusi si Lucian Bute, Florin Cernat si Vali Stefan.
La Galati senatorul Cristian Topescu va deschide in un radio dedicat exclusiv sportului, la Braila Radio 21 isi va deschide un radio local.
La Galati a aparut televiziunea RTV, difuzata prin cablu rivalizind cu ProTv si Antena 1 condusa de Florin Popescu.
In 2008 la Galati Iulian Grosu scrie acid pe www.antidotul.ro, au aparut blogurile, au scazut vinzarile de masini si au fost multe lansari de showroomuri si modele.
Mostenirea guvernarii Tariceanu e un tezaur sarac, banci in pragul crizei financiare, o piata imobiliara in colaps si o taxa de inmatriculare auto tripla fata de ceea ce se practicase.
Nici nu se pune problema maririi salarilor celor din invatamint, e criza si e de strins cureaua!
Theodor Stolojan 'se intoarce', renuntind la pozitia de premier care e ocupata de Emil Boc.
Elena Udrea e ministru, Iliescu se retrage din politica, Basescu pierde 80% din electorat prin construirea aliantei PSD/PD L, Geoana era sa fie chelfanit de Madalin Voicu, Miron Mitrea promite sa ii mestece beregata, America se prabuseste economic si trage dupa ea nu numai GM, Chrysler, Toyota ci intreaga lume.
Barilul cade la burse, Israelul a bombardat Gaza de au murit multi copii nevinovati.
A fost anul Olimpiadei de la Beijiing, o frumusete!
Apoi China a lansat si 3 cosmonauti in spatiu.
Pe sosele au aparut masinile electrice, Logan pastreaza Romania in clubul rasfatatilor lumii producatoare de masini.
Pe soselele de pe Valea Prahovei aglomeratia a atins cote istorice si isterice. In tara ninge!
Au trecut doi ani de cind suntem in UE, parca au trecut douazeci!
In vremuri grele, rectorul Benone Pusca a reusit sa termine constructia Aulei Magna a Universitatii Danubius, peste 230 de locuri, echipare moderna, constructie unica in vremuri de criza!
Vin alte vremuri!
Deja israelienii se gindesc sa invadeze Gaza, mor multi nevinovati dintre care multi copii!
'Succesuri' in lectura acestui jurnal de campanie electorala 2008!
Un an mai bun!

2 comentarii:

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

maria spunea...

un articol foarte interesant dintr-o perspectiva buna