luni, 16 iunie 2008

orasul din fata viitorului

In ultima seara din campania electorala am gasit la cutia postala o foaie de hirtie copie dupa un certificat constator al Camerei de Comert unde firma Siderman avea ca actionar pe primarul Dumitru Nicolae.
Mi-amintesc ca Siderman era firma directorilor Sidex, condusa de dl.Sandu Ioan Florentin si aceasta conducea complexul industrial printr-un contract de management.
Apoi Sidex ul a fost vindut pe nimic, era un 'morman de fiare vechi' dupa spusele unora si trebuia vindut pentru ca: 'nu exista alta solutie' dupa cum imi marturisise domnul senator Ilie Platica Vidovici.
Sidex ul nu contribuia la bugetul de stat cu nimic in acele vremuri, era o bomba sociala cu multi angajati si era considerat drept povara statului roman.
Nu au fost acceptati romani care sa administreze ceea ce astazi este pe un enorm profit si fara datorii la stat.
Banii insa de la Sidex sunt varsati in bugetul tarii, din spusele primarului Dumitru Nicolae, Galatiul fiind al treilea mare contribuabil la bugetul de stat dar pe lista prioritatilor guvernelor este al 34lea oras din tara.
Eu n-as fi spus asta publicului, partidul meu vinduse Sidex ul, partidul meu fusese la putere, destui galateni si din partidul meu si din opozitie au tot fost ministri, secretari de stat, au ocupat functii diverse, de oras, de Sidex, de Santierul Naval au avut grija care se vede.
Refuz sa cred ca nu se gaseau 50de milioane de dolari la actionari romani care sa preia Sidex ul, sa il aduca pe profit si sa ii extinda pietele. Astazi Sidex ul nu ar fi poluat orasul cum se intimpla, banii ar fi fost la fel sau mai buni, nu am auzit si nici nu am vazut performanta pe care sa nu o fi obtinut-o romanii si o obtin exclusiv indienii.
Sidex ul a fost cel mai mare furnizor de imbogatire rapida din Romania.
Metalul luat prin telefon cu un cec garantie cu plata la 90 de zile.
Pentru un om de buna credinta, cu disciplina in firma si seriozitate, cu contacte serioase de afaceri, rampa de lansare era gigantica, vezi cazul Corneliu Mangalea, domnul Miron patronul firmei Mairon sau Andrei Lisinschi care a construit Profiland .
Pentru un tzepar, pentru un 'arcas cu sageti de afaceri' care sa raspindeasca cecuri neacoperite si bilete la ordin aiurea, metalul era tot o sursa de imbogatire. Neplata impozitelor, taxelor, TVA, rambursarile de TVA, predarea firmei apoi unuia care pleca intr-o tara care nu extradeaza insemna tot un mare profit si bani multi.
Banii de care toti se pling ca nu sunt suficienti pe piata sunt ori investiti in alte parti ori zac in conturi ceea ce oricum e gaunos locului de unde provin.
Au trecut 18ani de neconstructie, de neridicare, de risipa si nechibzuinta, la fel de daunatoare ca ultima perioada aberanta a lui Ceausescu.
Primarul Nicolae promite constructia a 1000 de apartamente, pe timpul lui Ceausescu se construiau in jur de 5000 de apartamente pe an, orasul nu are teren de construit, este aproape de demografie negativa si imprumuta pe zi ce trece mentalitatea teleormaneana de a intoarce privirea de la Dunare.
Galatenii miliardari au reusit sa nu gaseasca mijlocul intelept de a administra Sidexul, Santierul Naval si Dunarea, administrare asociativa impreuna cu grupurile de interese de linga centrul de putere din Bucuresti.
Si asa au pierdut accesul la activele pe care le ar fi putut administra ei si copiii lor.
Chiar daca nu pare, orasul se resimte, tinerii pleaca in strainatate si batrinii vor pe buna dreptate pensii.
Cei cu bani ii tin la saltea sau ii ruleaza in alta parte, ceea ce inseamna ca stam de mult pe un teren instabil, teren pe care de 18ani nu am mai construit decit mall uri scumpe care sa duca afara si ultima bruma de bani cistigata.

Niciun comentariu: