duminică, 2 martie 2008

De ce nu?

Se aude in zare, precum locomotivele copilariei, zgomotul ragusit al campaniei electorale care sta sa vina.
Se vor ridica poalele justitiei si se va masura termopanul matusilor celor care au fost premieri sau au facut banutzi buni din banii nostri strinsi cu japca de guvernari.
Poate ca ma pripesc crezind ca nu va fi nimic schimbat si vom vedea aceleasi mecle, cu aceleasi refrene gijiite, cu aceleasi lacrimi de clovn, cu aceleasi suspine neinecate in lacrimile urnelor.
Unde le sunt realizarile? In masini, pipite, conturi si acuze reciproce.
Ungurii se vor bate in piept cu caramida autonomiei, peremistii cu sacul de ciment care face coeziune si unitate nationala, pesedistii tac mils si pozeaza silfidic a baietii care au avut coatele bagate cu masura la smintina iar cei de acum sunt poate interesati sa isi achite ratele pe la casele luate prin strainatate.
Multi spun ca e devreme, ca se vor aseza lucrurile functie de cum va bate Medvedev toba.
Armenia este locul unei mari diversiuni politice, alegerile sunt contestate in strada si cu foc armat. OSCE are de treaba, daca aseara inca mormaia despre alegerile prezidentiale ruse, acum isi face griji despre modalitatea care ar putea aduce dialogul si tratativele in Armenia.
Cum va fi viitorul acestor ani cu Medvedev la Kremlin?
Iranul, americanii, revizionistii, topirea calotei polare si petrolul caspic sunt elemente de atentie sporita pentru agenda sa de la Kremlin. Politica interna rusa nu e calma, economia are nevoiele sale.
Va deveni Rusia un stat post industrial?
Armamentul, energetica, metalurgia, aeronautica si cosmonautica, constructiile de nave si sitemul bancar, sunt zone de interes economic forte, ele vor fi trecute pe agenda de lucru a noului presedinte.
Nu stiu cit de amplu e scenariul de simulare jucat de strategii rusi, sunt convins ca exista deja rulate, citeva scenarii care simuleaza atacurile externe, teroriste, amenintarile neconventionale.
Rusia este incorsetata si nu pare iubita, are bogatii si nu e dorita ca partener egal, ba chiar e vazuta prin optica vechiului razboi rece, asa dupa cum s-a straduit ultima administratie americana sa se vada.
Kosovo, Transnistria, Osetia de Nord, Kaliningradul si Polul Nord, sunt zone in care Rusia are propriile sale puncte de vedere si interese.
Rusia nu este fosta URSS, este un stat federativ fara balast administrativ, cu energii si putere, cu ambitii si cu lideri cu viziune.
Vladimir Putin, pe cind era proaspat presedinte, si-a construit imaginea planetara emanind energie si tinerete, sportivitate si educatie. Putin venea din activitatea informatiova, fusese sustinut de Eltin care astfel si-a incheiat socotelile dure cu oligarhii rusi.
Noul tzar e om de afaceri, din din Gazprom, e jurist, stie business si e harismatic.
Poate ca mesajul sau inseamna invitatia la afaceri, prosperitate si progres.
De ce nu?

Niciun comentariu: